Jaké téma vás zajímá ?


Omlouváme se, na dotazy není možné z technických důvodů možné odpovídat.
Děkujeme za pochopení.

Detail dotazu "Podoba zrekonstruovaných tramvajových zastávek"

Josef Jůza
22 22.09.2014
Sledujte tento dotaz

Před rekonstrukcí Bělohorské byly zastávky Říčanova a Břevnovský klášter vybaveny přístřešky a velikostí a uspořádáním nástupiště byly z hlediska cestujících vyhovující. Po rekonstrukci není v zastávce Říčanova přístřešek ani v jednom směru, v zastávce Břevnovský klášter chybí směrem z centra, ač byl hojně využíván. Zde bylo nadto bez zjevného důvodu nástupiště zkráceno a zúženo, takže občas lidé přetékají do kolejiště a mimo zastávku. Podobně při rekonstrukci na Karlově náměstí byla na zastávce směrem od Vyšehradské citelně zmenšena zpevněná plocha, ačkoli tudy kromě čekání na tramvaj procházejí lidé k podchodu a již před úpravami sotva postačovala; nyní jsou lidé vytlačováni do nezpevněných míst bývalého chodníku a do trávníku a změna situace vyhovuje snad jenom kapesním zlodějům. V nové zastávce Odborů došlo k tomu, že se chodník na místě zastávky nerozšiřuje, jak by se dalo logicky očekávat s ohledem na to, že na zastávce kromě procházejících čekají lidé, ale naopak zužuje. Zde stav na místě ještě dává naději, že snad bude přístřešek ještě doplněn.

Můj dotaz zní, zda budou chyby napraveny tím, že budou přístřešky doplněny a plocha pro čekání na tramvaj zvětšena, nebo zda je stav definitivní.

S pozdravem
Josef Jůza

Odpověd

14.10.2014

Vážený pane Jůzo,

bezbariérové zastávky jsou vždy širší než starší bariérové, protože musí být osazeny zábradlím na refýži. Po takové úpravě nezbývá místo pro jízdní a parkovací pruh. Proto při rekonstrukci tratě Bělohorská se zastávky zřídily jen na jeden vlak. U Břevnovského kláštera pak ve směru do Prahy zůstala zastávka na dva vlaky, z centra byla zkrácena na jeden vlak, a to z důvodu bezbariérového přístupu na zastávku přes severní vozovku. Konfigurace terénu tam je neobvyklá tím, že úhel Bělohorské od centra s Patočkovou ulicí je velice ostrý. Zastávka Říčanova byla zkrácena, protože bylo nutné, aby ve směru z centra byla vozovka dostatečně široká pro případný obousměrný provoz a nešlo tak zachovat ve směru do centra přístřešek s reklamními bočnicemi.

Zastávky na Karlově náměstí od Vyšehradské jsou součástí chodníku a jsou doposud ve stavbě. Po dokončení projektu zde vzniknou zídky a plocha nástupiště se zvětší.

S pozdravem

Ing. Jiří Pařízek

radní pro dopravu hl. m. Prahy

Ing. Jiří Pařízek (Bývalý radní)

Radní hl. m. Prahy

Doprava

Rozšířený profil
< Zpět na seznam dotazů

Diskuze

Přidejte komentář

Přidat nový soubor
Procházet ...

Povinné